sâmbătă, 3 ianuarie 2009

"RAZBOIUL LUMILOR"

Ceea ce era anticipat cu multa vreme-n urma in asta seara s-a declansat.
Conflictul are o poveste veche cunoscuta de multi dintre dumneavoastra. Insa dupa un armistitiu incheiat acum sase luni in urma, si calcat in picioare de atacurile cu rachete ale gruparii Hamas, autoritatile israeliene au declansat la sfarsitul anului trecut, pe cand noi cei din lumea inca linistita ne pregateam sa ciocnim paharul vinului spumant, un vast si aparent bine pus la punct, program de invazie a fisiei Gaza; in prima faza, cand multi sarbatoreau live si evident lipsiti de griji (putin bantuiti ce-i drept de criza), de la un capat pana la celalalt al mapamondului, trecerea in noul an, Israelul a lansat puternice raiduri aeriene carora le-au cazut numeroase victime colaterale, femei, copii, civili nevinovati. In timp ce multi asistau cu placere ce-i drept spectacolului de artificii live sau tv, acolo in Gaza unii incepeau a cade victime exploziilor rachetelor israeliene (lumea linistita vs. lumea nenorocita de razboi).
Si dupa model comportamental, autoritar american (nu m-as mira ca totul sa fie agreat in mare masura de noul tatuc, de asta data de la apus, cel ce-a declansat criza mondiala), Israelul tocmai a declansat si o invazie terestra.

Imaginati-va va rog raportul de forte, cele apartinand unui elefant aflat in fata unui soricel (ce-i drept soricelul a purtat mereu grija elefantului tinandu-l mereu in tensiune)); si totul pe o fasie cu o suprafata ceva mai lunga fata de cea a Bucurestiului, bine incercuita de fortele isreliene.

Oprirea ostilitatilor nu pare sa se profileze prea curand si interesant este de urmarit reactia statelor din jur, statelor din lumea musulmana, statelor occidentale, statelor "uimite" ale americii, pozitia Rusiei - mai ales in contextul in care cad multe victime colaterale, copii si femei, in situatia in care America agreaza pozitia Israelui in timp ce reactia statelor europene, mai ales a Frantei condamna interventia Israelului.

Sa urmarim si contextul international al conflictului - predarea stafetei la Casa Alba, predarea stafetei Consiliului Uniunii Europene, marea criza economico-financiara declansata in Statele Unite ale Americii.

Imi exprim aici dorinta unei "interventii chirurgicale" rapide din partea Israelului, in virtutea dotarilor militare de care dispune, a informatiilor in posesia carora cred ca se afla celebrul Mosad, a unei interventii de anihilare precisa a corpilor periculosi insa fara a afecta restul organelor, a organismului in ansamblu, a securitatii intregii zone. Interventia se justifica doar in masura reactiei de aparare fireasca in fata agresiunii de multe ori imprevizibile a adversarului, a insecuritatii zilnice pe fondul unor amenintari foarte vechi; insa nejustificata in masura unei interventii efectuate fara acordul prealabil al statelor membre al forului natiunilor unite, violata fiind suveranitatea unui teritoriu strain.

Insa se prezinta stiri potrivit carora spitalele Crucii Rosii fac cu greu fata fluxului abundent de morti si raniti. Civilii palestinieni platesc cu viata pentru crimele Hamas, victimele colaterale devenind din ce in ce mai numeroase, acestea fiind masate in zonele unde liderii Hamas se pare ca se ascund; copii si femei sunt folositi pe post de scut in fata atacurilor israeliene.

Conflictul capata vrand nevrand o conotatie de ordin religios, binecunoscuta fiind pozitia statelor musulmane vis-a-vis de statul evreu si de sprijinul acestuia in lumea occidentala-americana.

Si ca orice conflict acesta mai prezinta o noua conotatie de ordin economic, cunoscute fiind interesele americii in zona; pretul barilului de petrol se estimeaza a creste pe fondul acestui conflict suprapus fiind pe a lumii stare de criza economico-financiara.

In timp ce razboiul se prezinta live la Realitatea Tv ma gandesc acum in perspectiva fenomenului alaturand in opozitie urmatoarele:

-razboiul lumii musulmane vs. lumea occidentala (fundamentalismul islamic ce va deveni cred mai virulent vs. libertatea lumii democratice occidentale) - razboi religios;
-razboiul lumii occidentale, clatinata de marea criza, a Americii cu mari interese economice in zona si a carei varf de lance il reprezinta statul evreu vs. lumea araba, a petrolului - razboi economic;
-in spatele celor doua se ascunde un altul de ordin moral ( lumea de ieri vs. lumea de astazi intr-un continuu regres moral) ce se manifesta prin intermediul primelor doua si evident prin marea criza mondiala financiar-economica.


Asadar, asistam astazi unor razboaie, ce nu se poarta asemeni povestii publicate in 1898 si ecranizata astazi avandu-l in distributie pe Tom Cruise impotriva extraterestrilor, ci unor adevarate conflicte, razboaie ce se petrec exclusiv in a noastra lume, insa pe mai multe planuri militar, religios, economic, moral.


Am senzatia confirmata de altfel de multi altii, ca lumea de astazi cere a fi reasezata potrivit unor noi principii, unei noi ordini mondiale (solicitare premeditata de interesele unora, reprezentanti ai unei alte lumi), si totul intr-o lume care tinde sa devina din ce in ce mai mica, mai stramta intereselor unora, saraciei multora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu