sâmbătă, 21 februarie 2009

MAGIE VS. ILUZIE

De multa vreme am fost atras de frumusetea, farmecul, sclipirea fiintelor, lucrurilor ce ma-nconjoara, dar mai ales de cele ce se ascund dincolo de ele.
Incerc un mic eseu fara pretentia de a si transforma, punand in opozitie magia si iluzia.

Potrivit DEX cei doi termeni primesc urmatoarea definitie:

magie = 1. fig. Putere irezistibilă de atracţie, de fascinare; farmec, încântare, seductie;
2. fig. Influenţă puternică, incontestabilă pe care o exercită arta sau natura asupra omului.

iluzie = 1. Aparenţă înşelătoare datorită perceperii denaturate a realităţii. 2. (Fig.) Speranţă, dorinţă neîndeplinită; amăgire;
2. Percepţie falsă a unui obiect prezent înaintea ochilor, determinată de legile de formare a percepţiilor sau de anumite stări psihice sau nervoase. 2. Fig. Situaţie în care o aparenţă sau o ficţiune este considerată drept realitate; speranţă neîntemeiată, dorinţă neîndeplinită; amăgire; himeră
3. fig. Idee cu caracter seducător, înşelător; speranţă neîntemeiată; amăgire; înşelare.


Asadar, se poate usor constata, ca cei doi termeni fac trimitere atat la perceptii asupra obiectelor ce formeaza realitatea la propriu, cat si la figurat, asupra starilor noastre interioare, a propriilor stari cat si ale celor ce ne-nconjoara, cu diverse nenumarate manifestari exterioare. (se poate dezvolta mult in ambele directii)
Voi incerca a surprinde altceva!

V-ati intrebat, caci cu siguranta ati avut momente in viata, ce anume va ofera solutia pentru moment, ce anume va determina sa inaintati, sa continuati, sa luptati, sa va miscati, dincolo de obstacolele ce va ies in cale? Probabil ca da, daca nu, oricum veti gasi fiecare propriul raspuns!
Va spun, caci am urmarit si mai urmaresc fenomenul, cei mai multi dintre noi proiectam viitorul, hranindu-ne prezentul cu iluzii!
Este un proces deosebit de subtil ce necesita multa atentie, analiza, tocmai de aceea incerc o exprimare neexhaustiva, aferenta momentului de acum, fenomenul in cauza relevandu-se in timp.

Se intampla adesea sa fim si sa ramanem pentru multa vreme, orbiti de lumina ce viata prezentului o lumineaza (o primim, fie suntem noi insine mari artisti in a crea, inventa ceva - cu care, prin care ocolim realitatea, ce de multe ori nu ne face placere a o accepta), far' a cunoaste cu adevarat natura sursei acesteia; iar cand ochii ne sunt spalati de lacrimile altora sau de propriile lacrimi, este prea tarziu, insa si atunci sunt motive suficiente a ne bucura pentru recapatarea vederii limpezi.

Inaintez, dincolo de acestea sunt aspecte mult mai profunde: traim cu iluzia prezentului, "prezentului proxim" (nici nu stiu daca exista aceasta expresie, adica a prezentului de curand, cel de acum, insa la care se adauga si cel de ieri, cel de maine - omogenitate conferita de trairea puternica), iluzia ca cei mai dragi dintre noi, parinti, bunici, frati, prieteni sunt langa noi mereu si ca si noi la randu-ne suntem pentru ei o vesnicie, de fapt nici nu mai gandim, constientizam aceasta! Unde este magia prezentei acestora, adevaratei lor prezente, mai stim sa ascultam, sa simtim a lor prezenta in totalitate, ne mai preocupa acest demers, mai exista? sau ne multumesc iluziile, parerile altora impletite cu ale noastre, impresii de multe ori inselatoare; este mai comod, mai facil a te limita, in acest secol al vitezei imaginii, la a prelua impresia altora mulata peste ale tale prejudecati, cand nu mai avem sau mai bine exprimat gasim a nu ne mai face timp pentru analiza proprie a fondului, a continutului, ce de multe ori sta ascuns, insa totdeauna asteptand sa fie descoperit mintii si inimii noastre!
Suntem hraniti, si actionam in consecinta, cu iluzia ca totul este egal cu ceea ce suntem aici si acum; este mult mai lesne a accepta aceasta, simturile ne spun asta, firea umana ne dicteaza asta, realitatatea ne confirma acest lucru (realitate virusata); insa ati mai avut timp spre a contempla magia lucrurilor ce ne-nconjoara, scuturati-le cu atentie; magia manifestarilor umane, reflectare a unor aspecte mult prea inalte, ascultati cu atentie, cautati sa intelegeti in profunzime dincolo de aura sclipitoare - sursa!