sâmbătă, 7 februarie 2009

VANZARE-CUMPARARE-RASCUMPARARE

Fie ca strabati la pas strazile, bulevardele, fie ca le parcurgi fiind in diferite mijloace de transport, la suprafata si subteran, zi si noapte, oriunde ti-ai indrepta privirea, vei fi asaltat de foarte multe informatii, imbracate sclipitor, minunat, viu colorate - preponderent in esenta comerciale!
In fata sau in lateral, in primul rand ochii-ti vor fi acaparati de vraja comertului, ba mai mult, de vei incerca privirea sa ti-o arunci spre cer, sorry - noaptea de vei dori a contempla, macar si pentru putin, in treacat, luna si sclipirea stelelor, vei vedea evident altceva - reclama puternic luminoasa, impresionanta ce-i drept, ce sta sa cada peste tine. Nu va cade, insa cu siguranta far' a vrea tu, ea se va aseza pe cale vizuala, in mintea-ti.

Cele mai multe informatii, se cunoaste, le primim, le captam - pe cale vizuala; lipsit de malitiozitate, unii profita bine, de acest aspect. Constatam cu totii ca traim intr-o lume a imaginii, materia neagra a universului mediatic este, da :) imaginea.
Incepand de la marile companii, continuand cu mass-media, pana la omul de rand - fiecare comunica si se ingrijeste, manipuleaza si uneori chiar agaseaza - prin imagine.

Totul se vinde, totul este de vanzare! Unii vand, altii cumpara.

Ca suntem la serviciu, ca suntem in mijoacele de transport, intr-o plimbare prin oras, suntem coplesiti de cantitatea de reziduuri ce ne este servita pe diverse cai: totul se vinde, la radio, la televizor, pe net, pe mari panouri atarnand de blocuri, pe stalpi, in pomi - reclama multa si chiar la intrarea in aproape orice biserica, in interior esti intampinat de dumnezeul negotului! si totul, totusi se cumpara.

Adevarat ca s-a ajuns sa se cumpere demulta vreme diplome, doctorate, permise auto, job-uri si multe altele, pe langa otravurile ce-ti sunt vandute drept leacuri, imbracate si prezentate elegant.
Se spune despre un bun agent de vanzari c-ar fi in stare sa vanda orice, si propria mama daca i-ar fi lansata drept provocare.

Moartea se cumpara si ea, si unii o vand cu placere, scapand de viata! Cutremuratoare sunt aici cazurile, in care mame insarcinate in luna a sasea sau chiar mai tarziu, platesc mult si totusi prea putin, pentru moartea fatului!

Sexul se vinde si vinde foarte bine! In vitrinele magazinelor, pe tarabe, la tv, pe net - ochilor celor mai nevinovati, cei ai copiilor le sunt vandute gratuit imagini, iar maturilor restul, evident pe multi bani, c-un pret incomparabil mult mai mic fata de cel pe care-l vor resimti mai tarziu.

Priviti va rog jur imprejur, pariez ca nu mai constientizati acestea, sau poate prea putin, v-ati obisnuit ochii si mintea cu toate acestea!

Totul se vinde, totul este de vanzare! Unii vand, altii cumpara.
Nimic impotriva, insa pana-n anumite limite, dincolo de care consumand prea multa imagine, nefacand efortul a mai intelege si continutul acesteia, riscam a ne vinde si cumpara unii pe altii, in tranzactii mai mult sau mai putin transparente, in care omul devine pentru om, o marfa, un instrument, o piata in realizarea unor castiguri financiare enorme.

Si sufletul?
Demult, fiecare, cel putin la un moment dat in viata, si l-a vandut far' a sti, celui mai mare negustor, jucator de pe piata!
Ni-l putem oare rascumpara? Sigur, insa a facut-o deja altcineva, cu mult inainte pentru fiecare-n parte, platind scump, foarte scump, incheind in favoarea noastra, cea mai dura, mai scumpa, mai mare tranzactie.