miercuri, 15 aprilie 2009

PERSPECTIVA

NOI

PERCEPTII

UNIVERSUL INCONJURATOR

OBSERVATOR

Noi? Pun semn de egalitate, astazi, intre noi si al noastre perceptii stocate in... memorie; poate ca aceasta din urma confera fiecaruia in parte identitate; tulburatoare in directia aceasta sunt cazurile de pierdere partiala sau chiar totala a memoriei, unde subiectii in cauza, victime ale amneziei, ajung sa-si piarda identitatea; ajunsi la o anumita varsta, unii dintre ei "o iau de la capat", invatand sa scrie, sa citeasca, sa-si aminteasca, sa faca ceva, sa reinceapa totul far' a mai purta pe harddisk nicio crampeie apartinand unor perceptii mai vechi. Identitea noastra sa fie determinata de componenta hardware? sa fie rezultanta a acesteia? sau softul sa fie demult creat, independent asadar, implementat temporar pe soma fiecaruia? putand supravietui sau nu in afara corpului, sau poate doar odata activat impreuna cu acesta?

Universul inconjurator? Unde suntem noi?
Purtam fiecare, inca din primele momente ale existentei, o extraordinara interfata; intefata insa doar cu mediul exterior; sunt simturile cu care suntem inzestrati pentru a popula memoria, a ne defini identitatea in timp, prin noi si noi perceptii; interesant...perceptii doar asupra mediului inconjurator; se pare ca interfata, nu ajuta la formarea perceptiilor directe asupra universului interior (asupra celulelor, simtirea functionarii acestora, a organelor etc)
Cele cinci simturi se pare ca ne sunt suficiente a percepe universul inconjurator...cat sa-l putem astazi intelege!

Perceptiile sunt asadar, se pare, acele procese aferente functiunii interfetei noastre cu mediul inconjurator; ele asezandu-se in timp, straturi peste straturi, pe un anumit suport numit memorie; fara o buna functionare a acesteia asi putea la un moment dat sa nu stiu cine sunt; dar cine esti, suma experientelor tale, a perceptiilor stocate pe o pelicula de memorie?

Asadar intre noi si universul inconjurator sta interfata ce ne confera zilnic numeroase perceptii; insa cine ne asigura ca ale noastre perceptii sunt conforme realitatii inconjuratoare?

De multe ori avem perceptii eronate, unul despre celalalt; si doar cand luam in calcul mai multe informatii, cand minunat putem a schimba perspectiva, privind asupra aceluiasi subiect, putem sa ne apropiem unei perceptii potrivite subiectului, persoanei, realitatii, universului?

Intre noi-observatori si universul inconjurator stau simturile-intefata ce aseaza prin experienta, noi si noi perceptii, straturi pe memorie; ma gandesc ca dincolo de acest dispozitiv genial, sta si priveste un alt observator-partener ce se poate constitui pentru fiecare, pentru fiecare... sistem de referinta, punct de reper, perspectiva cu totul diferita, MULT MAI VASTA asupra procesului de intelegere, cunoastere a universului ce ne-nconjoara, a noua insine!

Cand schimbi perspectiva, cand practici acest exercitiu, mereu, mereu.....nu numai ca poti ajunge sa vezi aceleasi lucruri altfel, mai bogate-n semnificatii, dar minunat poti vedea si mult in plus!

Urmariti videoclipul va rog; unde suntem.............cine priveste pe fereastra din finalul melodiei?


Tu? in acelasi timp dintr-o cu totul alta perspectiva, din miezul manifestarilor, oricand putand da clik pe x-ul ferestrei...poate un cu totul alt observator!