vineri, 6 februarie 2009

2.1 DESPRE VIRUSI

INTRO: Putem privi omul, societatea, lumea, universul - fiecare, si totodata impreuna, ca pe un sistem (potrivit DEX = "ansamblu de elemente aflate într-o relaţie structurală, de interdependenţă şi interacţiune reciprocă, formând un tot organizat") in componenta caruia se presupune a exista intrari, prelucrari si evident iesiri. Potrivit teoriei A=A=A, triada informatie=energie=materie ar reprezenta fatete diferite insa apartinand aceluiasi unic, veti simti ce!
Insa la diferite paliere, constat adesea, ca a existat si exista o continua virusare deliberata a subsistemelor cat si a sistemului in ansamblul sau (a fiecarui termen a egalitatii mai sus mentionate cat si a entitatii unice); constatam fiecare, cu putina atentie, efectele!

Imi propun a realiza o scurta prezentare a virusilor biologici precum si a celor informatici, presarata cu opinii proprii, prezentare necesara intelegerii continuarii cat si intregului.

"Virusul este o particulă submicroscopică, care este formată dintr-o teacă, sau înveliş cu rol de protecţie de natură proteică, numită capsidă şi un material genetic. Materialul genetic poate să fie ADN, fie ARN."(definitie de la Wikipedia, enciclopedia libera); agenti patogeni ai unor boli denumite generic viroze.

Dupa opinia unor cercetatori, virusurile nu sunt organisme vii, dupa altii-forme primitive ale acestora; ei s-ar situa la frontiera dintre materia inerta si materia vie.
Intersant de remarcat este structura acestora, unii cu o vechime multimilenara, proveniti dinaintea "prepararii supei vietii", fie proveniti din spatiu prin panspermie, acestia contin caramizile vietii, cei doi acizi formand materialul genetic, ADN si ARN, inclusiv proprii omului!

Un argument in sustinerea opiniei potrivit careia n-ar fi organisme vii ar fi faptul ca ei nu au metabolism nefiind capabili sa produca energie pentru sintetizarea macromoleculelor lor si pentru a se reproduce; tocmai de aceea, le este necesar, pentru aceasta, sa utilizeze metabolismul celulelor vii pe care le infecteaza.
"Virusurile pot infecta orice organism, animal sau vegetal, inclusiv bacteriile, ciupercile si algele, fiecare specie virala fiind perfect adaptata la gazda sa si la anumite tesuturi ale acestei gazde (de exemplu, la specia umana: sange, ganglioni limfatici, piele, ficat, tesut nervos etc.). Virusurile constituie adesea cauza unor epidemii (gripa, febra galbena, SIDA).
Avem se pare de a face cu virusi imunogeni adica aceia care declanseaza producerea de anticorpi ce vor protja organismul de o noua infectie cu acelasi virusi & virusi oncogeni introducandu-si acidul lor nucleic in celula, acestia fiind capabili sa modifice profund informatia genetica a acesteia, de exemplu, inducandu-i transformarea sa in celula canceroasa - aparitia bolii.
Tratamentul bolii merge de la cel al simptomelor pana la utilizarea medicamentelor antivirale insa cel mai bun tratament este cel preventiv si consta in vaccinarea atunci cand exista un vaccin.

11100011010101111000110111000111100111100000110000111010101

"Virusul informatic este în general un program care se instalează fără voia utilizatorului şi provoacă pagube atât în sistemul de operare cât şi în elementele hardware (fizice) ale computerului." (definitie de la Wikipedia, enciclopedia libera); acesta se pare are capacitatea de a se autoreproduce; interesant, in principiu, (cu toate ca suntem in propriul sistem informational), am trecut pe un alt palier, fara a forta lucrurile, am constatat ca informatia nu este o reprezentare a materiei ci viceversa!

Prima data, a fost sesizat de cei de la Universitatea Stanford si deoarece virusul avea o activitate proprie si actiuni independente asemanatoare microorganismelor i s-a dat denumirea de “vierme”.
Ei de fapt sunt microprograme greu de depistat, ascunse in alte programe, care asteapta momentul favorabil pentru a provoca defectiuni ale sistemului de calcul ( blocarea acestuia, comenzi sau mesaje neasteptate, alte actiuni distructive ).
Procesul ca atare consta in virusarea ce este relativ rapida, avand ca efect infectarea tuturor programelor lansate in executie, atata timp cat virusul este rezident in memoria interna a sistemului.
Tratamentul, solutia in cazul de fata, o constituie alte programe in conditiile carora va avea loc devirusarea ce poate presupune parcurgerea catorva pasi: scanarea, devirusarea propriuzisa, monitorizarea; aceste programe verifica intai memoria interna si apoi unitatea de disc specifica, afisand pe monitor eventuali virusi depistati si recunoscuti in versiunea respectiva.

Veti vedea in continuare cat de multe conexiuni se pot face in incercarea de a surprinde si descrie realitatea ce ne-nconjoara!