marți, 30 decembrie 2008

POZITIE FATA DE POSTMODERNISM

Astazi ma bucur pentru discutia avuta cu o persoana al carei nume am sa-l dau, al carei blog il voi promova oarecum acum: http://cristiana-blogulunuiomcuminte.blogspot.com



In urma schimbului de ganduri mi-a fost trezita dorinta exprimarii pozitiei mele vis-a-vis de postmodernism, acest curent filosofic propagat cu repeziciune in mai toate domeniile existentei noastre, ce inca mai caracterizeaza epoca noastra.

Incep prin a oferi cateva definitii, lipsit fiind de dorinta de a va plictisi:
"Postmodernismul este o conceptie care afirma ca adevarul absolut, extern - adica, adevarul care este adevarat pentru toti oamenii, in orice loc si-n orice timp - nu poate fi cunoscut prin ratiune sau stiinta, fie pentru ca nu exista, fie ca este incognoscibil. Postmodernismul a inlaturat modernismul, devenit astazi un mod de gandire predominant ce ne influenteaza cultura, aruncand o umbra de indoiala atat asupra ratiunii cat si asupra metodei stiintifice" ( In cautarea certitudinii - Josh McDowell & Thomas Williams).

Ei...adeptul acestui curent sustine ca ideea de adevar este mai degraba creata, decat descoperita, intemeiata mai ales pe propria experienta din care rezida propriul sistem de valori, perfect valabil si adevarat fiecaruia atata timp cat este functionabil pentru fiacare-n parte sau altfel spus: "daca este adevarat pentru tine, este atat de adevarat pe cat este nevoie sa fie; si nimeni nu are dreptul sa puna sub semnul intrebarii ceea ce tu ai ales ca fiind adevarul pentru tine" - ceea ce functioneza pentru mine e adevarul meu, ce functioneaza pentru tine este adevarul tau, eu ti-l respect, tu mi-l respecti ( chiar daca la o analiza mai riguroasa, cele doua intra-n conflict) sau un citat apartinand celor din New Age "daca crezi ceva cu destul de multa convingere, universul va aproba, va confirma acel lucru" - nu chiar, lipseste din aceasta reteta ingredientul esential.

Acest curent de gandire a fost prefigurat de catre filosoful francez Jacques Derrida si se mai numeste si deconstructivism. Aceasta perspectiva scoate in evidenta relativitatea oricarui sens si adevar conducand la o conceptie intru totul relativa cu privire la adevar: "ceea ce presupune ca nu exista adevaruri absolute, ci numai adevaruri relevante in raport cu fiecare individ". (Noi marturii supuse dreptei judecati - Josh McDowell) Fiecare isi conduce viata dupa propriul set de valori, dupa propriul adevar, autarhic dezvoltat fara a fi raportat la cel absolut si obiectiv in acelasi timp.

Postmodernismul are manifestări în multe discipline academice sau ne-academice cum ar fi câmpul filosofiei, teologiei, dar şi în artă, arhitectură, film, televiziune, muzică, teatru, sociologie, modă, tehnologie, literatură, şi comunicaţii sunt puternic influenţate de ideile şi tendinţele postmoderne. (de la Wikipedia, enciclopedia liberă)


Viziunea postmodernismului asupra lumii se intemeiaza in primul rand pe subiectivitate, pe relativitatea perceptiei noastre cu privire la adevar si de aici greseala de a te limita la propria experienta, la propriul set de valori, ridicandu-l la rang de reper chipurile obiectiv, atata timp cat totu-ti functioneaza bine. Potrivit DEX-ului prin obiectivitate se intelege "existenţă reală a lumii, independentă de conştiinţa şi de voinţa subiectului cunoscător", "care exista in afara constiintei omenesti si independent de ea".


Van Inwagen, Peter in "Metaphysics" afirma: "cel mai interesant aspect cu privire la adevarul obiectiv este acela ca exista oameni care-i neaga existenta. Nu poti ramane decat nedumerit cum poate cineva sa nege ca exista un lucru pe care-l recunoastem ca adevar obiectiv.
Pentru unii, nu ma indoiesc, explicatia ar decurge cam asa: sunt profund ostil ideii ca ar exista ceva care, intr-un fel sau altul, are autoritatea sa-i judece; ostilitatea cea mai profunda o nutresc, fireste, impotriva ideii ca exista Dumnezeu; (aici imi permit sa completez, afirmand ca sunt multi care accepta existenta acestuia, insa sunt departe de al cunoaste) in acelasi timp sunt aproape la fel de ostil ideii ca exista un univers obiectiv caruia nu-i pasa de ceea ce gandesc ei si care le-ar putea invalida ca false cele mai indragite convingeri fara ca macar sa-i consulte".

Subiectivitatea fiecaruia, sistemul propriu de valori nu reprezinta decat o reflectare a reperului vesnic acelasi, absolut si obiectiv, independent fiind de fiecare observator; nimic nu este, n-a fost si nici ca va fi, ramas la latitudinea noastra - am fi disparut demult; suntem liberi in acelasi timp reflectare a ceva mult prea inalt, independent de noi, ce se constituie reper vesnic, absolut si obiectiv fiecaruia individual.

"Negarea obiectivităţii este trăsătura poziţiei postmoderne iar ostilitatea faţă de aceste baze ale obiectivităţii este trăsătura definitorie. Această ostilitate subterană faţă de conceptul de obiectivitate evidentă în multe din teoriile critice moderne, acesta este punctul de atac pentru toţi duşmanii postmodernismului." (de la Wikipedia, enciclopedia liberă)



In concluzie, ca pozitie evidenta impotriva subiectivitatii, relativismului promovat de postmodernism, cred ca adevarul absolut este o realitate obiectiva independent de ce ar crede cineva despre el, o realitate valabila pentru toti, noi cei din toate timpurile si de peste tot; o realitate obiectiva, reala si sigura indiferent ca noi alegem sa credem sau nu, asa cum al meu ceas desteptator exista indiferent ca eu aleg sa-l aud sau nu.


Contrar postmodernismului, omul nu poate fauri adevarul, il poate doar reflecta, descoperi.