joi, 19 martie 2009

UN SUBIECT EXTRAORDINAR

OMULE - DEOSEBIT MAI ESTI!

O alta poveste cat se poate de adevarata si totodata impresionanta!
Suntem contemporani cu o astfel de persoana, un subiect minunat, intr-o lume-n furtuna, de la acest om avea-vom mereu de invatat!
Mi-e suficient un singur astfel de caz, a-mi ridica nenumarate alte intrebari, unele raspunsuri primindu-le demult, ca omul este mult mai mult!



Un om autist care nu poate sa uite nimic: KIM PEEK. El este modelul dupa care s-a realizat un film de oscar, povestea tulburatoare a unui autist, cu capacitati intelectuale suprinzatoare, care a inspirat personajul interpretat de Dustin Hoffman in filmul "Rain Man".



Kim Peek a fost diagnosticat in copilarie ca suferind de retard mintal sever; nascut cu o malformatie cerebrala si neavand formatiunea cerebrala corpus callosum, de grosimea unui pachet de nervi, care in mod normal conecteaza cele doua emisfere ale creierului, a surprins in timpul scolii prin abilitatile aritmetice insa singurul lucru la care nu se prea pricepe este abstractizarea matematica.
Acum avand 58 de ani, in 1988 inregistrase un coeficient IQ de 87, cu mult sub medie, impresioneaza prin memoria de-a dreptul fantastica: "isi aminteste aproximativ 98% din ceea ce citeste" declara tatal sau Fran Peek (umbra sa, cum el insusi afirma "tatal meu si cu mine impartim aceeasi umbra"), "este ca descarcarea de date de pe un hard disk - cu exceptia ca el nu ofera erori." Impresionant pentru neurologi, impresionant pentru toti!

Studiile abilitatilor lui Kim, deschid oamenilor de stiinta si nu numai, noi orizonturi in cercetarea creierului uman, in descifrarea si potentarea capacitatilor intelectului, latente in fiecare om.
O posibila explicatie a manifestarilor sale ar putea fi lipsa legaturii intraemisferice, formand pe alte cai o comunicare neuronala mult mai deosebita.

"Nu dizabilitatea pe care o am imi confera statutul de om deosebit, fiecare dintre noi este deosebit" afirma Kim.