duminică, 1 martie 2009

2.3 ANTIVIRUS...PENTRU FIINTA NOASTRA

Citeam astazi, undeva, foarte frumos exprimat, ca a gati, a prepara hrana este mult mai mult decat o simpla actiune de combinare a ingredientelor cu scopul de a rezulta ceva frumos mirositor si aspectuos, mai ales in cele din urma comestibil (am simtit-o pe propria-mi limba) ci, reprezinta o adevarata arta, impresionand placut papilele gustative. De aici am zburat spre:

Pictorul ne impresioneaza ochii zugravind intr-un tablou natura sau surprinzand anumite trairi, imbinand cu maiestrie, si nu oricum, toate culorile - minunata simfonie vizuala; un muzician de geniu, ne mangaie urechile cu partituri deosebite, o combinatie minunata a sunetelor, inlantuite evident neintamplator - tablou muzical viu colorat; un sculptor insufla viata operei sale cu fiecare atingere, ea se naste uneori, in urma contactului nemijlocit - atingerea eleganta a materiei; creatorii de parfumuri amesteca in creuzet, cu multa iscusinta nenumarate substante, incercand nenumarate combinatii menite a ne impresiona placut mirosul.
Mai departe, tot mai departe: prozatorii, poetii, filosofii, sacerdotii, oamenii de stiinta se ocupa si ei minunat in felul fiecaruia, amestecand, imbinand, combinand cuvintele, ideile, gandurile, invataturile, cifrele - toate, cat mai armonios, pentru noi si noi perceptii ale launtrului nostru, pentru ei si pentru noi. Minunat, impresionant, tulburator de cele mai multe ori, insa insuficient!

Cine ramane sa se ocupe, dincolo de simturile noastre, dincolo de perceptiile launtrului - de fiinta noastra profunda, de al nostru suflet - cine?

Simturile-interfata cu mediul ce ne-nconjoara / trairile, perceptiile interioare-interfata cu celelate fiinte, ne sunt mangaiate de marii artistii; insa cine este marele artist, mangaietor al sufletelor noastre?

Cine amesteca genial in creuzetul fiintei noastre, armonios, toate experientele mai mult sau mai putin placute, toate evenimentele intr-o insiruire aparent intamplatoare; cine ne-a asezat si ne poarta pe-a aripilor vanturi in locuri mai mult sau mai putin minunate; cine ne picteaza, modeleaza, ne scrie, incanta, agita, cum nimeni nu o poate face, adancul fiintei?

Este antivirusul acestei lumi-acestui sistem, antivirusul fiintei noastre-ma gandesc la o manifestare dincolo de materie, energie si informatie, este cineva, cineva ce ne poarta cu grija pe aripile vantului, cineva accesibil perceptiei fiecaruia!


http://www.youtube.com/watch?v=u_7iq50XrNI