joi, 15 ianuarie 2009

Interviu cu "stapanitorul acestei lumi" (1)

Am primit ieri un material deosebit, apartinand lui Octavian Paler - poet, jurnalist, eseist- multumesc celei ce mi l-a trimis.

Alaturi si in finalul multor fraze pline de intelepciune am gasit "Interviu cu Dumnezeu".

Alaturi si in finalul catorva cuvinte de-nceput, batute-n tastatura, lipsite de intelepciune mai degrab grabite pentru cele ce vor urma pe ecran a se asterne, am imaginat un interviu cu o alta mare fiinta.

Nu ma asteptam din partea-ti la asa ceva! Ma bucur. Te ascult, insa da-i drumu' repede ca n-am timp, trebuie sa ma mai ocup de multi altii! La tine am sa mai revin cu alte ocazii.
De ce stai ascuns privirii, cugetului omului, in timp ce esti prezent jur imprejuru-i uneori in mintea-i? Cum arati?
Depinde de cine ma vede, tinere. In cartea mea figurati cu totii, cei ce ati fost, ce sunteti si veti mai fi intrand in asta lume, fiecaruia ma voi arata cel putin o data si prezent da, da in fiece zi fi-voi prezent fiecaruia dintre voi, caci nu am timp de pierdut, pe voi a va pierde! Cat traiti?, cat vi se acorda?, saizeci, saptezeci in cazul cel fericit; putin, foarte putin iara eu trebuie sa va castig fiindu-va aproape zi de zi; neavand prea mult timp cu voi aici, insist dragilor mereu la voi constient fiind de faptul ca va pot pierde sau castiga chiar tocmai si la final, sunteti atat de slabi, atat de vulnerabili!
Ce te surprinde cel mai mult la oameni?
Nu inteleg de ce din randul celor mai multi dintre voi, cei pe care-i castig relativ usor, slujitori de nadejde ulterior facandu-mi-i, ma surprind la un moment dat, unii tocmai la final, pierzandu-i; in schimb din randul celor mai putini, cu care duc lupte dificile, ma bucur cand ajung sa capituleze tocmai la final, eu castigandu-i. Da tinere, totul pentru mine se judeca in termeni de castig - pierdere. Doresc a castiga in cele din urma razboiul in fata potrivnicului meu-miza sunteti voi. Ciudate fiinte mai sunteti, va am pe multi la mana insa, insa...fi-ar sa fie... aveti puterea de a ma surprinde!
Se spune despre dumneavoastra ca sunteti cel mai mare iluzionist al acestei lumi in opozitie flagranta cu prezenta celui mai mare magician.
Tinere ma asteapta un alt interviu! Si multe altele mai importante, nu am timp, promit c-am sa revin!
Numai putin, da, fara magician universul nu ofera nimic altceva decat disperare si iluzie. Potrivit tie daca am luat fiinta in mod accidental, fara niciun plan, si daca existenta noastra ar avea o limita dincolo de care s-ar deschide vidul uitarii, cum, cum asi aduna suficiente motive pentru ca, dimineata din pat a ma ridica, nemarginirea cerului din priviri a o masura? si ce ar mai conta cum iti petreci orele, zilele, anii, si oricat de importante mi-ar fi planurile si activitatile, cum asi putea gasi o semnificatie reala in ele daca tot ce asi face ar fi lipsit de scop, indreptat unui final spulberat in iluzie? nu, nu, o sa mai vorbim.
Aveti puterea a alege si a ma surprinde, insa afla ca mereu am sa va suflu-n ceafa! Miza este imensa!