marți, 24 februarie 2009

2.2 LUME VIRUSATA

Ma gandesc la lume, cu ale ei toate manifestari, cu toate semnificatiile sale, o vad acum ca pe un sistem, creatorul sau fiind omul si nu creatorul acestuia!
Sa fie ea atinsa, prin fiecare dintre noi, de un puternic, nociv, extrem de virulent in ultima vreme - virus?
V-am vorbit in trecut neintamplator despre virusii biologici si cei informatici, surprizand asemanarea manifestarii lor - atacul asupra unui sistem.
Pe scurt: microorganism, microprogram ce prezinta capacitatea de a imbolnavi, infecta sistemul, cu posibilitatea de a se autoreproduce si se raspandi, afectand sistemul insa si mediul acestuia (lumea vie, reteaua-universul informatic).

Sa avem de-a face cu un alt tip de virus, cu manifestari similare insa cu consecinte mult mai vaste? Posibil. Sa privim asemanarea manifestarilor, forma manifestarilor, raspandirea, propagarea acestuia, dintr-o alta perspectiva ce ofera o cu totul alta perceptie asupra sistemului - de asta data lumea.

Radiografii ale omului, ale lumii realizate in diferite etape ale istoriei, asezate pe aceeasi masa si supuse analizei, ne vor arata ca virusul dateaza inca de la prima alegere a omului (ce vechi, ce asemanare, fantastic), insa pe fondul imensului aflux informational, caracteristic acestei perioade, acesta a suferit nenumarate mutatii, adaptabil devenind oricarei situatii, totodata din ce in ce mai agresiv. Uitati-va jur impejur, nu e nevoie sa va mai scriu eu, zeci de pagini, scrieti-mi voi ce constatati, ce simtiti!

Da, priviti! insa va rog sa si simtiti, va rog! Caci lumea mai mult se vede live, cantitatea de informatie pe care o primim preponderent pe cale vizuala, criza se difuzeaza, se propaga in direct la tv, radio, in presa, conflictele, razboaiele, spectacolul vietii de peste tot, in aceasta lume ce cauta a deveni din ce in ce mai mica si mai vulnerabila, le traim live, on tv, on air!

Ei da, tocmai in acest mediu MULTI MASSMEDIA, se dezvolta, se propaga virusul nostru. (il avem in case, il avem in mijloacele de transport, il avem la serviciu, este peste tot; pe banda larga a instrumentelor de propagare a informatiilor, el ajunge in sufletele noastre, ne actualizeaza zilnic - devenim "in pas cu lumea").

Cine cred ca il cunoaste cel mai bine, cine ii poate veni de hac, cine este adevaratul antivirus.....va voi spune intr-un episod viitor.