luni, 19 ianuarie 2009

NU PIERDETI... VA ROG... DETALIILE

Un videoclip tulburator! O persoana, da, o persoana ce te emotioneaza profund, ce te rascoleste, totodata intarindu-ti credinta potrivit careia, aparent paradoxal veti vedea, nimic, da, absolut nimic nu este intamplator, chiar si Mihaelei Mihaescu ( persoana din videoclipul urmator)

http://www.youtube.com/watch?v=EwbpjNsOXZ4

Pana mai ieri credeam, potrivit proverbului german, ca doar "diavolul se ascunde in detalii", adica acolo unde te astepti cel mai putin, printre tot felul de fleacuri carora esti tentat sa nu le acorzi nicio semnificatie.
Astazi constat, privind la Mihaela Mihaescu, ca detaliile ne vorbesc mult, foarte mult, chiar frumos... si despre altcineva!

O eroare a destinului, o greseala in proiectare, o hiba apartinand marelui proiectant, designer?
NICIDECUM!

Cand reusim a contempla incredibila diversitate si complexitate a vietii, inevitabil ni se trezeste in minte urmatoarea intrebare: este ea oare rezultatul unor accidente? forte naturale nedirectionate, actionand la intamplare? sau reprezinta efectul unei cauze prime si inteligente, efectul unui plan, a unei actiuni ce prezinta sens si scop, rodul unui proiect/design.

Biochimistul Michael Behe (an American biochemist and intelligent design advocate) pune la indoiala ideea potrivit careia, procesele naturale, aleatorii, pot asambla structurile complexe din interiorul celulelor vii. Investigand sisteme biologice complexe, ce par a sfida explicatiile date de selectia naturala si evolutie, acesta l-ar face pe Darwin sa-si reconsidere teoria, pe taramul noilor descoperiri in lumea geneticii: "sunt tot atatea masini moleculare in organismul uman, cate functii sunt, pe care corpul trebuie sa le faca" (Jed Macosko - molecular biologist) - auz, gust, miros, coagularea sangelui, actiuni legate de circulatie, respiratie, raspunsuri imune etc. toate reclamand existenta unor adevarate masinarii, FANTASTIC, vazute la o scara infima, si asemanand unor mecanisme PROIECTATE!
Biochimistii zilelor de astazi folosesc electron-micrograme pentru identificarea partilor componente si structura 3D a diveselor formatiuni din corpul uman; REZULTATUL - o adevarata minune inginereasca la o scara miniaturala; aceasta complexitate moleculara ireductibila (fiecare piesa, element este indispensabil angrenajului pentru realizarea unei anumite functii, si extrordinar respecta o anumita ordine in definire) a fost denumita de M. Behe -"masina moleculara".

Si totul culmineaza cu structura ADN-ului, un adevarat cod chimic=limbaj al vietii! INFORMATIA genetica? sursa informatiei genetice stocate in ADN? viata nu apare la intamplare si nu apare sa se manifeste la intamplare!

Bill Gates a spus ca ADN-ul pare a fi un program de computer insa numai ca el este cu mult mai complex decat am fi noi in stare sa construim!
Nu exista se pare in universul cunoscut noua, nicio entitate care sa stocheze si sa proceseze mai multa informatie, mai eficient decat molecula de ADN. Cele patru elemente ale acestuia Adenina, Citozina, Guanina si Timina se inlantuie pentru fiecare organism viu, intr-un mod unic si-n acelasi timp c-un aranjament specific care le permite sa descrie instructiuni sau informatii detaliate, asemeni literelor ce sunt numai intr-un anumit mod asezate spre a forma o propozitie cu inteles; si ganditi-va va rog ca o secventa completa de ADN uman contine 3.2 miliarde caractere individuale ce nu sunt aruncate la intamplare. (asemeni universului, caramizile fiintei noastre, nu sunt asezate la intamplare).

Se pare ca suntem purtatori de informtii, ca suntem scrisi demult in "cartea vietii", totul este scris sa functioneze, ceea ce insa cred a nu fi proiectat este in schimb o anumita proprietate/functie unica a sistemului, comportament unic al sistemului uman in atari conditii, si anume, in ciuda tuturor conditionarilor interne sau externe, ca suntem sau nu in scaunul cu rotile, LIBERTATEA, LIBERTATEA ALEGERII lui o sau 1. (oricat de mare/puternica ar fi determinarea/constrangerea, multi au ales chiar sa moara pentru a apara o cauza, o credinta, un principiu, pentru adevar).

DINCOLO de mecanismul acesta complex ce-l reprezinta corpul uman, un adevarat proiect, exista ceva ce transcende lumea microscopica, lumea geneticii - ceva ce ne face sa ne intrebam, sa cautam raspuns, sa negam sau sa afirmam, sa alegem...

REVIN la Mihaela Mihaescu crezand ca ea nu reprezinta rezultatul unui accident, cum spuneam la inceput; informatia mamei si a tatalui, suflata de-o rece adiere, au facut ca Mihaela sa apara asa, sa ne comunice asa, si comunica MULT- tulburandu-ne si trezind in noi apreciere pentru ea si altii asemeni ei totodata multumire pentru proiectant, care alege forma fiecaruia, nedeterminanta insa si pentru manifestarea noastra! Mihaela este asemeni noua, poate chiar mai atenta la detaliile din juru-i!
Eu citesc in ochii, in glasul ei, in vorbele sale - frumusetea si sensibilitatea designer-ului.
Mihaela am inteles este o persoana deosebit de inteligenta, dotata cu o intuitie aparte, ca doreste sa infiinteze la Dumeni, comuna George Enescu, judetul Botosani, primul Centru de Viata Independenta din Romania, sa ajute semenii asemeni ei - comportamentul ii apartine exclusiv, sunt alegerile ei minunate!

"Eu sunt un om fericit pentru ca, intr-o societate ce nu a fost si nu este inca pregatita sa ma accepte ca om, din pricina fotoliului rulant cu care ma deplasez, mi-am implinit visele, mi-am pastrat demnitatea, imi ajut semenii", spune Mihaela.

Minunat! "Am intalnit si romani fericiti", unul chiar in scaun cu rotile.
O lectie cutremuratore de viata!
Si cand ma gandesc.....ca puteam sa nu fiu!
Multumesc c-am luat parte la acest minunat spectacol al vietii.
Nu pierdeti va rog detaliile! nu...nu le pierdeti.

4 comentarii:

 1. Am urmarit videoclipul cu Mihaela si intr-adevar este extrem de emotionant. Iar ceea ce invatam noi din el este faptul ca viata e frumoasa daca o vedem asa! Chiar si dintr-un saun cu rotile! Multumesc,Mihaela,multumesc Iulius!

  RăspundețiȘtergere
 2. Adevarat!
  Sa multumim Mihaelei si-n acelasi timp, da, da, celui ce i-a dat viata, chemand-o spre fiintare! Da.....spre fiintarea in fiinta!

  RăspundețiȘtergere
 3. Dragii mei, m-am nascut cu axfixie albastra...
  Am fost declarata moarta si se pregateau sa ma arunce la gunoi. Ora decesului era superflua, fat de sex feminin nascut mort. Asistenta care fusese desemnata sa arunce fatul a simtit... se spune ca nici ea nu stie ce a simtit.. Cert a fost ca a dat doua palme micii creaturi, care imediat a scârţâit, facandu-si astfel intrarea trimfala in lume!!
  Mama imi povestea asta.. Isi punea intrebarea cum au putut niste medici sa declare un copil mort si cum a putut asculta de glasul lui Dumnezeu o asistenta..
  Si s-a transformat sentinta "in nascut cu axfixie albastra".. Un simplu detaliu..
  Poate doar o secunda sau doua imi desparte soarta de aceea a acestei femei pe care am ajuns s-o iubesc dupa ce am vazut filmul acesta de mai multe ori...
  Recunostinta fata de Dumnezeu este prea fad si prea putin spus.. Daca cei din jurul meu se răţoiesc la mine ca nu-mi priesc multe mancaruri, daca sunt sensibila pana la lacrimi si irascibila de multe ori cand sunt obosita... eu imi amintesc ca puteam sa nu fiu de loc.. Nu m-am gandit niciodata ca puteam sa fiu asa.. Acum asta imi spun si ma accept asa cum sunt, fac tot ceea ce pot, nu vreau sa ma gandesc ca, pe masura ce imbatranesc tarele organice se observa tot mai bine: inima cedeaza, mainile imi amortesc.. Dar vreau sa imi depasesc mereu conditia, vreau sa merg cu fruntea sus, sa fiu puternica, sa ma fac din ce in ce mai blanda, mai buna, mai odihnitoare pentru cei din jurul meu..
  Vreau sa traiesc pana la 100 de ani.. Vreau sa scriu si sa imi arat toata dragostea mea fata de oameni. Vreau sa ma bucur de fiecare moment al vietii mele.
  De fiecare detaliu..
  Multumesc si eu, voua, tuturor !!

  RăspundețiȘtergere