
miercuri, 31 decembrie 2008
...CONTINUARE...
La un moment dat, o buna credinta, adanc demult cred in suflet infipta, de-a altora perceptii atinsa, iesit-a ieri seara din minte, tasnind din ea puternice ganduri, ce incerca-voi a le da viata prin imagini, sunete, cuvinte.


Diamantul este un mineral nativ şi în acelaşi timp o piatră preţioasă. Din punct de vedere chimic este una din formele de existenţă ale carbonului pur.
Asemeni lui, omul este o manifestare a aceluiasi element carbonul, unul dintre elementele cele mai raspandite in natura, intalnit atat in lumea minerala cat si in cea organica (definita drept o chimie a carbonului), la randu-i fiind o piatra pretioasa.
Diamantele iau naştere de regula la adâncimi mari (150 km), unde sunt temperaturi (1200-1400 °C) şi presiuni ridicate insa microdiamantele pot lua naştere si la căderea meteoriţilor mari pe Pământ (ex. craterul Barringer), creându-se condiţiile necesare pentru formarea diamantului, prin existenţa unor presiuni şi temperaturi ridicate şi prezenţa dioxidului de carbon. Vârsta diamantelor este foarte diferită, fiind diamante vechi de peste 3 miliarde de ani, dar şi diamante mai noi, care au vârsta de câteva sute de milioane de ani.
Circa 250 de tone de minereu trebuie să fie trecute printr-un procedeu de filtrare pentru ca, la final, să se poată ajunge la un cristal cu tăietura specifică, de un carat. ( sursa Wikipedia, enciclopedia liberă).
Omul ia fiinta la mari inaltimi, la cote mult prea inalte, prinde contur in trupul suficient de cald al mamei, si patrunde-n lume sub puternice presiuni fizice si emotionale din partea ambilor parinti, dar mai ales mamei. Printre conditiile aparitiei omului, cateva tone de iubire supuse unui continuu proces ce avea-va mereu nevoie de temperaturi si pasiuni ridicate.
Insa diamantele apar in forma bruta, nefinisata. (vezi imaginile de mai sus); vor trebui a fi taiate, finisate, slefuite; interesant este faptul ca din cauza durităţii ridicate, cristalele de diamant pot fi slefuite numai cu pulbere de diamant si din fulerita; tăietura indică modul cum este tăiat diamantul şi îi conferă acestuia strălucire; se referă la proporţiile şi finisajul diamantului; dintre cei 4 C, tăietura este singura contribuţie adusă de mâna omului, transformând o piatră preţioasă brută, neşlefuită într-un diamant faţetat şi şlefuit în diverse forme; după mii de experimente de-a lungul anilor, folosind formule matematice precise, tăietorul-şlefuitorul de diamante transformă în ziua de azi un diamant brut într-o piatră strălucitoare care reflectă şi refractă lumina. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Diamant)
O piatra care REFLECTA si REFRACTA LUMINA.
Potrivit DEX a reflecta = a înfăţişa, a oglindi, a reprezenta dar si a cugeta, a medita, a chibzui, a contempla; a refracta = a-şi schimba direcţia la trecerea dintr-un mediu în altul.
Exclam: ce minunat!
OMUL reprezinta reflectarea creatorului/taietorului sau si prin ceea ce gandeste, face, nu face altceva decat sa refracte lumina primita de la sursa unica, primordiala, independenta, OBIECTIVA aflata intr-un cu totul alt mediu, independent d'al nostru, fie ca noi o percepem, ca vrem sau nu (aceasta lumina vine purtata pe stringuri dansandu-ne-n interior, refractandu-se functie de cat de bine finisati suntem) un exemplu: http://www.youtube.com/watch?v=IVh0-jenY6s
Si cum credeti, ca taiati fiind de-a mainii bijutierului, fi-vom noi din ce in ce mai bine finisati dezvelindu-ne noi si noi fatete ale fiintei ce suntem, reflectandu-l pe acesta cat mai variat, refractandu-i lumina in toata paleta coloristica?; precum cristalelor de diamant ce pot fi slefuite numai cu pulbere de diamant si din fulerita, la fel cred ca ne vom slefui, finisa si noi descoperindu-ne noi fatete, intrand in relatii unii cu altii, lipsiti fiind de prejudecati si far' de teama, de pe-o aceeasi pozitie - a cunoasterii reciproce.
marți, 30 decembrie 2008
POZITIE FATA DE POSTMODERNISM
In urma schimbului de ganduri mi-a fost trezita dorinta exprimarii pozitiei mele vis-a-vis de postmodernism, acest curent filosofic propagat cu repeziciune in mai toate domeniile existentei noastre, ce inca mai caracterizeaza epoca noastra.
Incep prin a oferi cateva definitii, lipsit fiind de dorinta de a va plictisi:
"Postmodernismul este o conceptie care afirma ca adevarul absolut, extern - adica, adevarul care este adevarat pentru toti oamenii, in orice loc si-n orice timp - nu poate fi cunoscut prin ratiune sau stiinta, fie pentru ca nu exista, fie ca este incognoscibil. Postmodernismul a inlaturat modernismul, devenit astazi un mod de gandire predominant ce ne influenteaza cultura, aruncand o umbra de indoiala atat asupra ratiunii cat si asupra metodei stiintifice" ( In cautarea certitudinii - Josh McDowell & Thomas Williams).
Ei...adeptul acestui curent sustine ca ideea de adevar este mai degraba creata, decat descoperita, intemeiata mai ales pe propria experienta din care rezida propriul sistem de valori, perfect valabil si adevarat fiecaruia atata timp cat este functionabil pentru fiacare-n parte sau altfel spus: "daca este adevarat pentru tine, este atat de adevarat pe cat este nevoie sa fie; si nimeni nu are dreptul sa puna sub semnul intrebarii ceea ce tu ai ales ca fiind adevarul pentru tine" - ceea ce functioneza pentru mine e adevarul meu, ce functioneaza pentru tine este adevarul tau, eu ti-l respect, tu mi-l respecti ( chiar daca la o analiza mai riguroasa, cele doua intra-n conflict) sau un citat apartinand celor din New Age "daca crezi ceva cu destul de multa convingere, universul va aproba, va confirma acel lucru" - nu chiar, lipseste din aceasta reteta ingredientul esential.
Acest curent de gandire a fost prefigurat de catre filosoful francez Jacques Derrida si se mai numeste si deconstructivism. Aceasta perspectiva scoate in evidenta relativitatea oricarui sens si adevar conducand la o conceptie intru totul relativa cu privire la adevar: "ceea ce presupune ca nu exista adevaruri absolute, ci numai adevaruri relevante in raport cu fiecare individ". (Noi marturii supuse dreptei judecati - Josh McDowell) Fiecare isi conduce viata dupa propriul set de valori, dupa propriul adevar, autarhic dezvoltat fara a fi raportat la cel absolut si obiectiv in acelasi timp.
Postmodernismul are manifestări în multe discipline academice sau ne-academice cum ar fi câmpul filosofiei, teologiei, dar şi în artă, arhitectură, film, televiziune, muzică, teatru, sociologie, modă, tehnologie, literatură, şi comunicaţii sunt puternic influenţate de ideile şi tendinţele postmoderne. (de la Wikipedia, enciclopedia liberă)
Viziunea postmodernismului asupra lumii se intemeiaza in primul rand pe subiectivitate, pe relativitatea perceptiei noastre cu privire la adevar si de aici greseala de a te limita la propria experienta, la propriul set de valori, ridicandu-l la rang de reper chipurile obiectiv, atata timp cat totu-ti functioneaza bine. Potrivit DEX-ului prin obiectivitate se intelege "existenţă reală a lumii, independentă de conştiinţa şi de voinţa subiectului cunoscător", "care exista in afara constiintei omenesti si independent de ea".
Van Inwagen, Peter in "Metaphysics" afirma: "cel mai interesant aspect cu privire la adevarul obiectiv este acela ca exista oameni care-i neaga existenta. Nu poti ramane decat nedumerit cum poate cineva sa nege ca exista un lucru pe care-l recunoastem ca adevar obiectiv.
Pentru unii, nu ma indoiesc, explicatia ar decurge cam asa: sunt profund ostil ideii ca ar exista ceva care, intr-un fel sau altul, are autoritatea sa-i judece; ostilitatea cea mai profunda o nutresc, fireste, impotriva ideii ca exista Dumnezeu; (aici imi permit sa completez, afirmand ca sunt multi care accepta existenta acestuia, insa sunt departe de al cunoaste) in acelasi timp sunt aproape la fel de ostil ideii ca exista un univers obiectiv caruia nu-i pasa de ceea ce gandesc ei si care le-ar putea invalida ca false cele mai indragite convingeri fara ca macar sa-i consulte".
Subiectivitatea fiecaruia, sistemul propriu de valori nu reprezinta decat o reflectare a reperului vesnic acelasi, absolut si obiectiv, independent fiind de fiecare observator; nimic nu este, n-a fost si nici ca va fi, ramas la latitudinea noastra - am fi disparut demult; suntem liberi in acelasi timp reflectare a ceva mult prea inalt, independent de noi, ce se constituie reper vesnic, absolut si obiectiv fiecaruia individual.
"Negarea obiectivităţii este trăsătura poziţiei postmoderne iar ostilitatea faţă de aceste baze ale obiectivităţii este trăsătura definitorie. Această ostilitate subterană faţă de conceptul de obiectivitate evidentă în multe din teoriile critice moderne, acesta este punctul de atac pentru toţi duşmanii postmodernismului." (de la Wikipedia, enciclopedia liberă)
In concluzie, ca pozitie evidenta impotriva subiectivitatii, relativismului promovat de postmodernism, cred ca adevarul absolut este o realitate obiectiva independent de ce ar crede cineva despre el, o realitate valabila pentru toti, noi cei din toate timpurile si de peste tot; o realitate obiectiva, reala si sigura indiferent ca noi alegem sa credem sau nu, asa cum al meu ceas desteptator exista indiferent ca eu aleg sa-l aud sau nu.
Contrar postmodernismului, omul nu poate fauri adevarul, il poate doar reflecta, descoperi.
luni, 29 decembrie 2008
PUTIN DESPRE EDUCATIE

Cel de la care mereu vor avea de invatat,
Ai vostri ingeri copii, nepoti,
Sa-i alaptati de la sanul sufletului,
Cu dulci minuni de care sunteti inconjurati
Preschimbate-n voi in minuni si mai mari,
Peste a lor crestet mereu sa picurati.
Va rog intai de toate sa urmariti clipul:
http://www.youtube.com/watch?v=ce_VUpyMUJw
sâmbătă, 27 decembrie 2008
SI DACA......
...ma bucur ca singur, nu mi-e la-ndemana,
sa schimb aceasta lume nebuna,
asa cum doresc mereu,
in mana-ntinsa spre Dumnezeu...
Noul ADAM

Anonim spunea...
23.12.2008
Zi minunata! Tocmai am parcurs epistola catre evrei, a lui Saul devenit prin bunavointa celui prea inalt, marele apostol Pavel; mentionez ca este, de la primul pan' la ultimul cuvant, deosebit de interesanta; citez insa doar cateva, de la care voi pleca intr-un scurt itinerar imaginistic, apropiindu-se si marea sarbatoare a nasterii, asadar: "de aceea cand intra-n lume, El zice: Tu n-ai voit nici jertfa, nici prinos; ci Mi-ai pregatit un trup; n-ai primit nici arderi de tot, nici jertfe pentru pacat; atunci am zis: Iata-Ma (in sulul Cartii este scris despre mine), vin sa fac voia Ta, Dumnezeule!"
...si daca ceea ce demult inceput-au a cauta oamenii, de stiinta, ba chiar filosofii, artistii, atrasi fiind de altfel, ca oricare alt muritor, de misterul acestei lumi, acestei vieti...avem daruit...avem, asemeni ca-n tabloul lui Michelangelo, dupa creare, mana intinsa, oferindu-ne cunoastere, oferindu-ne standardul comportamentului uman; daca ceea ce inca noi mai cautam ( nu recomand incetarea acestui proces, el va intregi minunat ceea ce deja s-a comunicat, poate cunoastem), daca acele civilizatii cautate asiduu prin progamul celor de la SETI si nu numai, acele sensuri ale existentei, explicatii si raspunsuri pentru nenumarate intrebari care macina/mistuie intr-o masura mai mica sau mai mare, la un moment dat cel putin, existenta fiecaruia, cautand si uneori gasind diverse forme de exprimare ( artistice, stiintifice, filosofice, credinte etc) S-AU INTRUPAT IN A NOASTRA ISTORIE, materializandu-se in a noastra lume, luand un corp si vietuind in acelasi mediu cu cel al nostru, de atunci, de ieri, de azi si de maine?
....ma vad nevoit a continua:
...si daca dincolo de toate visele, dorintele, aberatiile nostre, dincolo de ale noastre cautari desarte, dincolo de semnificatiile, sensurile dupa care la un moment dat alergam, dincolo de frumoasele povesti, care fac cred multora, inclusiv mie, placere a le asterne in cuvinte, a le asculta, dincolo de iluziile cu care constat ca de multe ori ne hranim, fericindu-ne , luminandu-ne existenta....far' insa a condamna toate acestea, care pur si simplu sunt cred parte integranta a fiintei noastre....asadar, si daca dincolo de toate acestea, dincolo de noi, insa pentru noi, cu mult inainte de premiera spectacolului vietii, in scenariu s-au scris multe, (inclusiv anticipate fiind greselile, lapsusurile actorilor, carora nu li s-a trasat vreun rol, in schimb pregatita fiind fiecaruia scena, acestia au jucat, joaca si vor juca-n continuare, bucurandu-se de liberatatea alegerii, propriul rol)...s-au scris multe, inclusiv solutia pentru fiecare, pentru toti, a ne interpreta rolul asa cum a vazut de la-nceput marele regizor, de la fiecare storcand ce are mai bun, ce poarta mai bun; VA ROG SA REVENITI CU INTREBARI, SUNT CONVINS CA ALE VOASTRE SEMNE DE INTREBARE, MA VOR AJUTA IN A FORMULA RASPUNSURI, EXPRIMARI MAI CLARE; in acelasi sens voi folosi o comparatie, in sprijinul celor de mai sus: imaginativa va rog raportul intre noi, ca si fiinte umane, considerate a fi ultima veriga a lantului trofic :), si toate celelate vietuitoare aflate sub noi, de exemplu, cainii sau alegeti fiecare animalul preferat; uneori cred ca unii dintre voi au simtit nevoia intelegerii acestor fiinte, evident si pe fondul unui anumit nivel al atasamantului, altii il manifesta fata de delfini, altii fata de pasari etc.; oricat de mult ne-am stradui sa le-ntelegem si oricat de mult ne-am stradui la randu-ne sa ne facem intelesi NU VOM REUSI A COMUNICA, A NE INTEGRA UNUI ACELASI LIMBAJ; am mai auzit si de alte exemple folosind alaturarea om-furnica, pasim de multe ori peste ele, nu le intelegem comportamentul de mecanism oarecum integrat, insa cu atat mai mult ele nu inteleg a noastra prezenta; ei da....
...si daca in acelasi raport, de asta data, noi fiind in plan secund, suntem "pet-uri", furnici pentru alte fiinte? si daca acestea din urma, au gasit de mult, inainte de a noastra aparitie, LIMBAJUL COMUN, in baza caruia, si numai lui, putem comunica, NE PUTEM INTELEGE, hm...dincolo de semnalele radio, dincolo de viziuni, previziuni, vise, fantezii, SF-uri, povesti frumoase etc :)?
Si acesta nu este limba engleza, nici germana, nici esperanto....ci ceva la-ndemana fiecaruia, ceva simplu......o carte, ce-i drept tradusa in toate limbile, cea mai raspandita pe mapamond, de multi singura carte citita-n viata, si de care, noi toti crestini facandu-ne placere, indeosebi de sarbatori, a ne zice, nici macar nu am deschis-o, sau daca am facut-o, o tratam drept istorie, fantezie si nicidecum MESAJ, LIMBAJ primit acum cateva mii de ani.
Mesajul ei nu este unul ultrasofisticat, nu se adreseaza savantilor, geniilor, ci fiecaruia, fiecaruia in parte....DE CE A DORIT "OMUL" SA TRAIASCA IN LUMEA "FURNICII", DE CE MAI DORESTE ACEST LUCRU, DE CE A LUAT TRUP DE "FURNICA" TRAIND O VREME IN MUSUROIUL NOSTRU?
miercuri, 24 decembrie 2008
DRAGOSTEA




marți, 23 decembrie 2008
VISUL LUI EINSTEIN


FOTO.3

FOTO.4